Forum för Health Policy har tagit fram en rapport som presenterar och analyserar preventiva insatser som genomförts i olika länder för att förebygga kroniska sjukdomar och främja en hälsosam livsstil.
Skärmavbild 2021-02-08 kl. 13.02.58

Fokus i rapporten är på två av de vanligaste kroniska sjukdomarna:  cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Rapporten lyfter fram fem områden som, utifrån analysen av exemplen från de olika länderna, kan inspirera till arbete med förebyggande insatser:

  • Bygg hälsosamma samhällen och miljöer som arbetsplatser, skolor, stadsdelar.
  • Stärk individer och samhällen genom att erbjuda möjligheter att delta i preventionsaktiviteter från förespråkande till självförvaltningsinsatser.
  • Utveckla integrerade hälso- och sjukvårdssystem och stärk primärvårdssystemen för att engagera sig tidigare i hälsofrämjande aktiviteter.
  • Utvärdera och följ upp med kostnads-nyttoanalyser.
  • Stärk sjukvårdssystemen med incitament att fokusera på förebyggande och investera i hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande.

Här hittar du rapporten:

Disease Prevention and Health Promotion

 

NishiDave
Rapporten är skriven av Nishi Dave, student på Masterprogrammet i folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet och praktikant på Forum för Health Policy.

 

Läs mer:

Nätverket mot cancer är medlem i Forum för Health Policy och genomförde den 4 februari Världscancerdagen med temat Tidig upptäckt. Du kanske hela programmet här >>>

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *