Forum för Health Policy medverkar på Vitalis i Göteborg.
Att flytta sjukhusvård till hemmet medför liknande tekniska, praktiska och regulatoriska utmaningar oavsett vilken diagnos patienten har. Fördelarna för patienten är dock betydande – den trygga hemmiljön, närheten till familj och vänner, samt minskad exponering för vårdrelaterade infektioner. För patienter som regelbundet behöver omfattande vård kan dessa fördelar vara särskilt värdefulla. Kom gärna och prata med oss på Vitalis.

Trots potentialen är sjukhusvård i hemmet, i de flesta delar av Sverige, ofta begränsad till patienter i livets slutskede. I vissa regioner saknas detta alternativ helt. Samtidigt klassas allt fler cancerdiagnoser som kroniska tillstånd, vilket innebär att många patienter genomgår år av upprepade sjukhusvistelser och akutbesök.
Det finns dock redan tekniska och organisatoriska lösningar som möjliggör effektiv och säker cancervård i hemmiljö, oberoende av patientens diagnos eller geografiska hemvist. Frågan är därför vad som egentligen hindrar utvecklingen: Handlar det bara om tekniska och regulatoriska hinder, eller finns det djupare strukturella och kulturella faktorer som bromsar denna potentiellt revolutionerande vårdmodell?
Forum för Health Policy presenterade under 2024 en rapport om Vård i hemmet, skriven av läkaren och forskaren Philip Smith. I rapporten ges en överblick av olika vårdformer i hemmet idag, både i Sverige och internationellt. Exempel på såväl högakut som lågakut vård i hemmet, tex har Mayo Clinic i många år erbjudit virtuella vårdplatser. Flera studier visar att patienter äter och sover bättre och rör sig mer hemma än på sjukhus och infektionsrisken är lägre hemma än inne på sjukhus.
– Vad säger forskningen och patienterna?
– Vilka hinder och möjligheter finns att skala upp för att klara av utmaningarna idag?
Medverkande:
Philip Smith, läkare, forskare Medoma
Helena Conning, patientrepresentant
Jan Grönlund, verksamhetschef Forum för Health Policy