HOSP_logo

Välkommen till hälso- och sjukvårdspodden

En podcast om livet, hälsan och politiken av tankesmedjan Forum för Health Policy.

I den här podden möts frågor om hur vi kan få bättre hälsa med frågor om vilken politik som krävs. Det kommer bli samtal om personcentrering, ledarskap, digitalisering, organisation, politik och mycket mer.


En dialog om sömnlöshet i dubbel bemärkelse med en krydda av försäkringar och en vilja att förändra. Kristina Ström Olsson, ny nordisk hälsostrateg på If, bidrar med att utanförperspektiv inifrån vården såväl idag som i framtiden. 

 

Mathias Ekman har ett annorlunda perspektiv in på vården än de flesta av våra tidigare gäster, men perspektivet är nog så vidsynt och fullt av tankar på framtidens vård och framtidens sätt att skapa hälsa och patienter som mår bättre!

 


Att sammanfatta ett samtal med kunniga Marie i ett par meningar är i stort sätt omöjligt – på ett positivt vis. Vi pratar om varför Sydöstra är så bra, varför vi bör samverka, digitalisering, politik och styrning i allmänhet. 

 

Fokuset på tillgänglighet, innovation, ledarskap samt patientfokus går som en röd tråd genom ett spännande samtal med Aleris koncernchef! 


Från tomma lokaler på Vårdanalys till tomma lokaler på Vårdanalys – den kloke Joakim Ramsberg bjuder på många tankar och perspektiv runt hälsoekonomi, styrning, livet, framtiden och samtiden. 

 


Dagen till ära kommer ett specialavsnitt på temat framtiden – det är lite extra långt, lite extra energifullt och fullt med sanningar och gissningar. Daniel Forslund och Nasim Farrokhnia är våra gäster och taket är högt!

Kan man ta betalt för Hälsa? Fredrik Söders bakgrund från det finansiella i kombination med arbete inom läkemedelsindustrin har kombinerats till startupen Health Integrator. Bakgrunden, framtiden och hur en social impact bond fungerar är, förutom ett som vanligt trevligt samtal, delar av innehållet i dagens podd. 


Möt utvecklingsdirektören som hamnade i Kalmar via ingenjörsstudier, militärtjänst och en vilja att både vara nära patienten likväl som en vilja att förändra. På goda grunder ännu ett spännande samtal från Sydöstra sjukvårdsregionen.  Mycket digitalisering, mycket ledarskap och mycket förändring blir det.  


Dagens podd rör sig kring digitalisering, styrning, kunskap, ledarskap och patienter – men mest av allt handlar det om hur vi får ihop allt detta för den svenska hälso- och sjukvårdens bästa. Huvudpersonen är en av de mest rutinerade och fortfarande engagerade ledarna – Mats Bojestig hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings Län men också med SKRs kunskapsstyrningshatt på sig i många lägen. 


Region Hallands primärvårdschef har mycket spännande i sin portfölj och en hel del intressant i sitt bagage. Både det framåt- och bakåtblickande ger oss ett stimulerande samtal om innovation, AI, mod, förändring och patientfokus.
 


Med erfarenheter från hela sydöstra sjukvårdsregionen rör sig diskussionen med regiondirektör Krister Björkegren runt många fält med samverkan, ledarskap och vikten av att tänka nytt som röd tråd. 


Ep 19 Margareta Danelius, CMO/Chefläkare Capio Sverige >>>

Vill du veta vilka som är Capios chefsläkares tre idoler? Gissa innan och låt dig svepas iväg av svaren samt ett i övrigt inspirerande och vidsynt samtal som belyser såväl privat kontra offentlig, digital kontra analog och kontinuitet kontra tillgänglighet. 


EP 18 Lisbeth Löpare Johansson, samordnare Nära vård, SKR >>>

En person som hörs på många håll just nusåväl i sin egen Nära-vård-podcast som runt om i landet i dialoger kring omställningen till Nära vård är kunniga, sympatiska och intressanta Lisbeth Löpare Johansson. Blir både patientfokus, digitalisering och ledarskap men framförallt ett trevligt samtal om ett viktigt ämne. 


EP 17 Åsa Himmelsköld, programchef Effektiv och nära vård, Region Uppsala >>>

Med perspektiv från ledarroller runt om i den svenska hälso- och sjukvården tar sig Åsa Himmelsköld an den viktiga uppgiften att få den nära vården i Region Uppsala att bli både god och just nära. Ledarskap, förändring är ledord i detta avsnitt som både är trevligt och stimulerande.

EP 16 Catharina Barkman och Stefan Fölster om ledning och utveckling >>>

Ett poddavsnitt som djupdyker i såväl styrning och ledning som forskning och utvärdering med kunniga och intresserade Catharina Barkman, chef för Forum för Health Policy, fd innovationsdirektör Region Stockholm och Stefan Fölster, nationalekonom och forskare. De har båda skrivit en rad rapporter om hälso- och sjukvården.


EP 15 Christian Danielsson – chef EU-kommissionen Sverige >>>

Detta avsnitt tar avstamp i Bryssel och EU-kommissionen och rör sig i gränslandet mellan nationell vård och EU-styrning. Vi breddar poddens scope, rör oss utanför Sveriges gränser och samtalar med chefen för EU-kommissionen Sverige som även kan höras i Sveriges Radio, Ekots lördagsintervju 27/2.


EP 14 Boubou Hallberg, sjukhusdirektör Västra Götalands regionen >>>
Med en lång bakgrund från Karolinska, en djupdykning i hälso- och sjukvården i Förenade arabemiraten samt numera sjukhusdirektör i den del av Västra Götalandsregionen som är först ut med Framtidens Vårdinformationsmiljö finns alla förutsättningar för såväl många frågor som många svar!

 


EP 13 Annemieke Ålenius – chef för avdelning samordning, E-hälsomyndigheten >>>

Vi diskuterar av naturliga skäl en del Nederländerna och av lika naturliga skäl en del kring journal på nätet. Främst för vi dock ett samtal om framtidens Svenska Hälso- och sjukvård som får en att tänka, begrunda och spricka upp i ett leende.


EP 12 Lars Hammarström – direktör och avdelningschef Hälsa, Vinnova >>>

Från solen i Paulo Alto via misslyckande av positiv art till att sitta på innovativa pengar i mängd. Vi diskuterar innovation, inspiration, innebandy och implementering med Vinnovas Lars Hammarström. 


EP 11 Björn Eriksson – hälso- och sjukvårdsdirektör Region Stockholm >>>

Att vara hälso- och sjukvårdsdirektör i Sveriges största region under en pandemi är inte en barnlek – men har man Björns sinne för att reflektera kring det finns det uppsidor när man kommer ut på andra sidan! Det blir också diskussioner kring lärande och forskning samt tankar kring skillnader mellan privat/offentligt, stort/smått, digitalt/analogt.  


EP 10 Ann Carlsson, VD Apoteket AB >>>

Sedan 10 år är Ann Carlsson VD för statliga Apoteket AB. Ann är en dokumenterat skicklig ledare, engagerad för såväl försäljning, farmaceuter, medarbetare som svensk hälso- och sjukvård vilket gör att samtalet rör sig i många dimensioner – vilket också gör det särdeles intressant. 


EP 9 Anders Blanck – VD Läkemedelsindustriföreningen >>>
I tider då hela samhället lär sig mer, väntar på och diskuterar vaccinationer sitter Anders Blanck mitt i just detta som VD för Läkemedelsindustriföreningen. Vi diskuterar sjukvårdssystem med och utan läkemedelsfokus, patientcentrering, digitalisering och framtiden.


EP 8 Nasim Farrokhnia, Kvalitets- och forskningschef Kry >>>

Hur påverkars du som läkare av en flykt från ett krig? Hur skiljer sig privat driven digital vård från landstingsdriven utifrån ett anställd- och chefsperspektiv? Hur driver man ett forskarnätverk? Detta är några av de frågor som diskuteras med Nasim Farrokhnia kvalitets- och forskningschef på Kry. 


EP 7 Andreas Thörneby – allmänläkare >>>

Andreas är primärvårdsläkaren som ville ha förändring och skapade ett satiriskt twitterkonto vilket både fick stor spridning, skapade ett nytt sätt att angripa vårdpolitik samt gav Andreas titeln årets allmänläkarvän. 


EP6 Kalle Conneryd Lundgren – operativ direktör Karolinska Universitetssjukhuset >>>

Kalle Conneryd Lundgren är plastikkirurgen som blev chef och strateg för ett av Europas modernaste sjukhus. Vi samtalar om digitalisering, pandemins effekter, ledarskap i förändring, likheter mellan Karolinska och SJ och mycket annat. Tryggheten i systemet och passionen för patientens väl och ve är en bra bas för att driva förändring.


EP5 Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Örebro län >>>
Jonas Claesson är idag hälso- och sjukvårdsdirektör i Örebro – resan dit har, som för de flesta, inte varit spikrak men är alltigenom intressant och podden handlar även denna gång mycket om ledarskap, digitalisering och vikten av att lyssna. Ett väldigt spännande avsnitt ur många perspektiv.


EP 4  Göran Henriks, utvecklingsdirektör Region Jönköpings län >>>
Hur hänger asiatisk mat ihop med Svensk Hälso- och sjukvård i förändring? Hur går man från att vara en nöjd elva till en missnöjd tvåa? Göran Henriks är inte bara utvecklingsdirektör i Jönköping utan ger perspektiv från olika håll och kanter som berikar inte bara Jönköping utan även oss lyssnare till denna podd!


EP 3 Anne-Marie Wennberg >>>
Livia Holm och Magnus Lejelöv samtalar med Anne-Marie Wennberg. Hon är hudläkaren som slog sig in på ledarskapets bana och numera är chef över ett av Norra Europas största sjukhus. Hör hennes funderingar kring ledarskap i förändring, kraften i medarbetarna och tron på digitalisering i stort och smått.


EP 2 Göran Stiernstedt >>>
Göran Stiernstedt pratar om vikten av ledarskap, kraften i att låta besluten komma från ”golvet” och möjligheterna med digitalisering. I en dialog kring dåtid, nutid och framtid men med Svensk hälso- och sjukvård i förändring som röd tråd samtalar vi med en läkare, chef och superutredare i ett.


EP 1 Peter Graf VD Tiohundra >>>
Peter Graf har en lång erfarenhet från Svensk Hälso- och sjukvård men brinner fortfarande för förändring och framtiden. Dagens avsnitt handlar om hur Peter hittar drivkraften, hur han ser på digitalisering och om vikten på ledarskap. Peter är också ordförande i Forum för Health Policy.