Idag den 14 november är det Världsdiabetesdagen. En dag då det sprids information och kunskap om diabetes för att uppmärksamma en sjukdom som allt fler drabbas av. I dagens blogginlägg skriver Thomas Magnus, ordförande för Diabetes Sverige (en av patientorganisationerna för personer med diabetes), om vad de önskar av hälso- och sjukvården för att alla patienter ska kunna leva ett gott liv med diabetes.Trevlig läsning!Som vanligt står skribenten själv för innehållet i inlägget. Kommentera gärna på vår hemsida eller i sociala medier.
Av Thomas Magnusson, ordförande Diabetes Sverige
Den 14 november är det Världsdiabetesdagen. En dag då det sprids information och kunskap om diabetes för att uppmärksamma en sjukdom som allt fler drabbas av. För Diabetes Sverige är det en viktig dag. Den ger oss tillfälle att informera om diabetes och sjukdomen uppmärksammas i media och på många andra håll. Det är ett utmärkt tillfälle att visa att det, med rätt stöd, går att leva ett bra liv med diabetes och att livet inte på något sätt tagit slut trots den diagnos man fått. Att sprida information, öka kunskapen och säkra en adekvat och jämlik vård är avgörande för att alla med diabetes ska kunna leva ett tryggt och bra liv.
Kunskap om diabetes är oerhört viktigt
Vår uppgift som patientorganisation är att göra det vi kan för att bidra till en ökad kunskap om diabetes och dess inverkan på livet. Vilka behöver då mer kunskap? Först och främst är det den som själv lever med sjukdomen. Hen behöver lära sig mer för att kunna hantera sin vardag på bästa sätt. Vi kan hjälpa till med allmän kunskap men specifika råd är alltid vårdens ansvar. En annan grupp som behöver mer kunskap är de anhöriga. Deras engagemang och stöd är många gånger avgörande för att den som lever med diabetes ska lyckas med livsstilsförändringar. En tredje grupp är vården. Tyvärr möter vi för många som inte fått vidareutbildning och kompetensutveckling trots att det händer väldigt mycket inom diabetesområdet både då det gäller läkemedel och tekniska hjälpmedel. Och en fjärde grupp är politiken. Alltför många politiker kan alldeles för lite om diabetes och här behöver vi säkerställa att förståelsen ökar. Så vårt uppdrag är stort och angeläget.
Prevention gör skillnad
Det finns en hel del saker som kan förbättras inom diabetesvården idag. Alltför många får vänta för länge innan de får sin diagnos. Tidig upptäckt är oerhört viktig vid diabetes, precis som för många andra sjukdomstillstånd. En nästintill avsaknad av preventivt arbete är tyvärr vardagen för den med diabetes. Det är snäva budgetramar och brist på långsiktiga satsningar, som kan spara pengar i framtiden. Detta är allvarligt ur samhällets perspektiv, då det finns stora möjligheter att bromsa kostnadsutvecklingen med tidiga insatser. Men för den som lever med diabetes är det helt förödande, då vardagen blir tuffare och lidandet större ju längre tid det går från upptäckt och behandling. Till det kommer att en tidig upptäckt underlättar behandlingen och minskar risken för framtida komplikationer.
Den ojämlika vården behöver vi också rätta till. Bostadsort eller mottagning ska inte få avgöra vilken vård man får. Att det finns skillnader mellan landets regioner känner vi väl till. Men det finns även skillnader inom samma region och ibland även på samma vårdinrättning. En modern och patientnära vård kräver att dessa skillnader jämnas ut så att vi patienter får tillgång till den bästa vården oavsett var vi bor. Här krävs förändring.
Så vad behöver göras?
Det finns flera saker man skulle kunna ta tag i för att åstadkomma förbättringar:
- Ge ett tydligare uppdrag till primärvården kring prevention – när det gäller diabetes typ 2 upptäcks den ofta i ett sent skede. Det finns mycket att göra, för att hitta och bromsa förloppet redan vid prediabetes.
- Inrätta en nationell diabetessamordnare lik den samordnare som finns på cancerområdet för att bevaka tillgänglighet, kontinuitet och samordning mellan regionerna. En nationell samordnare skulle kunna bidra till att ge en bättre och mer jämlik diabetesvård över landet. Följ upp det med regionala diabetessamordnare så finns det några runt om i landet som driver på.
- Uppdatera de nationella riktlinjerna. Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer till hälso- och sjukvården om vissa behandlingar och insatser för dig som har diabetes, eller riskerar att få det. Riktlinjerna publicerades hösten 2018 efter en mindre översyn. Detta är 6 år sedan och mycket har hänt sedan dess men inga uppdateringar är gjorda.
Tillsammans för ett tryggt och bra liv med diabetes!
Idag på Världsdiabetesdagen är diabetes i fokus, vilket är bra. Men ljuset behöver vara riktad mot diabetes alla dagar, åtet runt. Med gemensamma krafter kan vi hjälpas åt att sprida kunskapen och säkerställa att alla som lever med diabetes får möjlighet att leva ett bra och tryggt liv.
Världsdiabetesdagen är en utmärkt dag att öka kunskapen om diabetes och blir därmed ett naturligt startdatum för att skapa förbättringar av diabetesvården. Låt oss hjälpas åt inom professionen, politiker och andra beslutsfattare, forskare, företagen och givetvis oss patienter. Tillsammans gör vi skillnad!