Svensk hälso- och sjukvård behöver förbättra kontinuiteten, öka patientnöjdheten och höja effektiviteten för att skapa bättre hälsa – digitalisering har av vissa sagts vara en möjliggörare och av andra ett hinder. Hur är det egentligen? I veckans blogg utgår skribenten, Anna-Karin Edstedt Bonamy, VD Doctrin, från 5,5 miljon digitala ärenden i svensk primärvård för att se hur digital triage kan skapa en bättre och personcentrerad vård.
Trevlig läsning!Som vanligt står skribenten själv för innehållet i inlägget. Kommentera gärna på vår hemsida eller i sociala medier.
Hur digital triage kan möjliggöra personcentrerad vård
Anna-Karin Edstedt Bonamy, MD, PhD, VD Doctrin
Idag har de flesta primärvårdsmottagningar digitala ingångar, regionalt med 1177 Direkt eller lokalt direkt till den egna vårdcentralen. Det är lätt att anta att digital kontakt och triage inom primärvården leder till en opersonlig och tillfällig kontakt med patienterna, och kanske till och med försämrar kontinuiteten i vården. Men så behöver det inte vara. Tvärtom kan digital triage faktiskt förbättra kontinuiteten, öka patientnöjdheten och höja effektiviteten – om den sätter patientens behov i centrum.
Företaget Doctrin lanserade 2018 en chattbaserad ingång med automatisk anamnestagning. Kommunikationsvägen gör att patienter själva kan rapportera symtom och förväntningar. Det sparar tid samtidigt som det ger bättre förberedda möten. Arbetssättet möjliggör därmed en personcentrerad vård som startar redan i triagen.
Efter sex år kan vi dra flera centrala slutsatser som kan vara av värde för fortsatt utveckling av digital triage och chatt för att stärka den personcentrerade vården. Slutsatserna baseras på 5.5 miljoner inkommande digitala ärenden som har hanterats av vårdgivare i svensk primärvård.
- Det är skillnad på triage och triage – 1177 centralt jämfört med den som sker lokalt på vårdcentralen
Distanstriage, när patienten är på en plats och vårdpersonalen som ska triagera är någon annanstans, uppfyller olika behov beroende på om den sker lokalt på en mottagning eller centralt. På 1177 centralt söker patienter sjukvårdsrådgivning, dygnet runt. Till vårdcentralen söker sig patienter, oftast redan listade, varav majoriteten själva bedömt att det är rätt vårdnivå för deras behov. Det gör att distanstriage på den lokala vårdcentralen bör handla om att erbjuda patienten vård samt prioritera och förvalta tillgängliga vårdresurser, snarare än att enbart besluta om vårdnivå och brådskegrad. - Chatt och digital triage som sker lokalt hanteras lokalt
När patienten söker vård digitalt och lokalt på sin vårdcentral kan vi se att ärenden hanteras på detta sätt:
✓ Majoriteten av patienterna som söker vård får hjälp på sin egna vårdcentral | ✓ Många ärenden som kommer in digitalt kan också hanteras helt digitalt |
99 % av patienter fick hjälp på den egna vårdcentralen 0.2 % hänvisas till akutmottagning/112 0.4 % hänvisas till närakut/jourcentral 0.4 % hänvisas till annan vårdinstans |
78 % handläggs helt digitalt utan planerad fysisk uppföljning 46 % kvalificerad medicinsk bedömning eller recept 21 % administrativ åtgärd* 11 % egenvårdsråd |
*Administrativ åtgärd kan till exempel vara avbokning/ombokning av besök, frågor kring intyg, recept, remiss eller provsvar.
- Patienter är duktiga på att avgöra vilken vårdnivå de bör söka vård på
Patienter som söker vård lokalt är duktiga på att veta när de ska kontakta vårdcentralen och när symptomen kräver att de söker vård på annat sätt, till exempel akutsjukvård. Som redovisas i tabellen ovan, har vi på Doctrin sett att 99% av de patienter som söker vård lokalt på sin vårdcentral också får vård lokalt; endast 0.2% hänvisas till akutmottagning/112. Givet detta, kan triagen redan från början inkludera ett beslutsstöd som inte bara fångar akuta symtom utan även patientens förväntningar och behov, för att kunna erbjuda en personcentrerad och nära vård som startar redan i triagen. Detta skiljer sig från den mer akuta triagen som utförs på 1177 och som framför allt syftar till att välja vårdnivå och brådskegrad för den initiala bedömningen. - Arbetssätt och medicinskt innehåll måste ständigt utvecklas
Digital triage är inte en statisk produkt, utan kräver kontinuerlig utvärdering och uppdatering. Vi har sett att kvaliteten på det medicinska innehållet utgör grunden för att lyckas med digital triage. Det lägger grunden för hur ärendet tas emot och hanteras. Initialt inspirerades Doctrins medicinska innehåll av triagemodeller, såsom rådgivningsstödet RGS, för att guida till rätt vårdnivå och brådskegrad, vilket är en beprövad modell för central distanstriage. Lokalt på vårdcentralerna har dock sjuksköterskor och allmänläkare andra behov när de möter sina patienter. Genom att erbjuda en personcentrerad anamnes, samt utveckla arbetssätt som styr mot digi-fysisk relationskontinuitet och samarbete mellan professioner, kan hög medicinsk kvalitet och nöjdhet uppnås.
Några sammanfattande ord
Våra erfarenheter visar att digitalisering och optimerade digi-fysiska arbetssätt möjliggör en personcentrerad vård med stark relationskontinuitet, ökad effektivitet och tillgänglighet, utan att göra avkall på patientsäkerhet eller arbetsmiljö. I den fortsatta utvecklingen är det viktigt att välja rätt metod för rätt typ av triage, men alltid säkerställa att patienten är i fokus – oavsett om det är i telefonen, chatten eller i väntrummet. Digitala kommunikationsverktyg kan, om de utnyttjas rätt, ge möjlighet att erbjuda en mer personcentrerad och tillgänglig vård än tidigare.