4/7: En kunskapsbaserad hälsopolitik

Den 4 juli arrangerade Forum för Health Policy ett fullsatt seminarium på Hotell Visby i Almedalen. Inbjuden talare var Dr Jennifer Dixon, sedan två år ledare för Nuffield Trust, en av de mest välrenommerade oberoende hälsopolitiska analysenheterna i Storbritannien.
– Ett nytt och fräscht sätt att diskutera sjukvårdsfrågor, kommenterade Helene Hellmark Knutsson efter seminariet.

Sommarsolen sken in genom glastaket i Hotell Visbys Vinterträdgård då en karismatisk Jennifer Dixon intog scenen under Almedalsveckans andra dag. I egenskap av chef för London-baserade Nuffield Trust berättade hon bland annat om hur denna analysorganisation arbetar med health policy-analys och om health policy som aktivitet.

Nuffield Trust har en tradition sedan 1940-talet och utgör en respekterad och aktiv institution inom området med viktiga bidrag i policyprocessens utveckling. Speciellt har Nuffield Trust kommit att forma en arena där olika aktörer kan samlas för förutsättninsglösa samtal om kontroversiella frågor. Jennifer beskrev arbetssätt och metoder, och hur olika aktörer kan ha nytta av health policy-analys utan att hota ex politikens beslutsområde.

Medverkande:

Finn Bengtsson (M), riksdagsledamot, Östergötlands län
Lars Joakim Lundquist (M), biträdande hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm
Helen Hellmark Knutsson (S), oppositionslandstingsråd i Stockholm
Dr. Jennifer Dixon, ledar Nuffield Trust

Moderator:
Johan Calltorp, Forum för Health Policy

Läs Jennifer Dixons presentation från seminariet