Årets patientpristagare Uppsala Barncentrum och Vårdcentral skriver i veckans blogg om sitt arbete med att möta barns behov och deras glädje över att nominerats och vunnit Patientpriset 2024.
Trevlig läsning!Som vanligt står skribenten själv för innehållet i inlägget. Kommentera gärna på vår hemsida eller i sociala medier.
Från vänster: Malin Friberg, Fredrik Cederblad, Johan Wrammert Uppsala Barncentrum och Vårdcentral, Anna-Karin Klomp, närstående, Natalie Klomp, patient, Jan Grönlund, Forum för Health Policy
”Inga patienter ska hamna mellan stolarna”
Malin Friberg, verksamhetschef och Fredrik Cederblad, barnläkare och grundare Uppsala Barncentrum & Vårdcentral, årets patientprisvinnare
Det är med stor glädje och tillfredsställelse vi läser motiveringen till varför vi nominerats till Patientpriset 2024. Det här är en patient som vi genom vårt arbetssätt verkligen kunnat hjälpa.
Uppsala Barncentrum & Vårdcentral tillkom som en reaktion på att sjukvården inte alltid matchar behovet hos patienten den ska hjälpa. Många patienter har komplexa svårigheter som inte alltid går att få in i ett bestämt fack och patienten riskerar att hamna mellan stolarna. Sjukvården var och är uppbyggd med en ekonomisk styrning av skarpt definierade ansvarsområden och uppdrag vilket lätt kan få fokus att flytta från patientens bästa till verksamhetens.
Idén föddes att samla flera olika kompetenser med ett uttalat mål att samarbeta och inte ge oss förrän vi gjort allt vi kunnat för att hjälpa patienten med sina problem. Detta för att patienten är vårt ansvar och ingen annans. Den här grundtanken har genomsyrat verksamheten alltsedan starten 2011 under en tillväxt från 10 medarbetare vid starten till närmare 60 idag och även om vi inte alla gånger har lyckats hela vägen så gör vi det ändå tillräckligt ofta för att kunna göra en stor skillnad för väldigt många människor. Människor ja, för även om vårt hjärta klappar extra hårt för barn och unga har vi alltid varit noga med att alla våra patienter, även vuxna och äldre ska ha rätt till en barnsligt bra vård. Vi har idag fler än 200 patienter inskrivna på vår särskilda äldremottagning för patienter över 75år med en ökad sjuklighet och vi ligger i direkta jämförelser bland de bästa vårdcentralerna i länet i kvalitetsresultat för typ 2 diabetes och hjärtsvikt, sjukdomar som huvudsakligen drabbar äldre.
Rent administrativt består verksamheten av 4 delar, alla med olika avtal och ersättningsmodeller: vårdcentralen, barnspecialistmottagningen, barnmorskemottagningen och BVC. Tanken är dock att den här ganska komplicerade konstruktionen inte ska märkas för patienten utan samarbetet är sömlöst. Om BVC-sköterskan t.ex ser att ett barn behöver bedömas av en barnspecialist så är det enda föräldern märker av konsultremissen till en annan vårdgivare (barnspecialistmottagningen) att hon hämtar barnläkaren som kommer och tittar på barnet. Det här smidiga samarbetet uppmuntras på alla nivåer och förstärker allas kompetens.
En av våra stora käpphästar har ju varit att ingen patient ska hamna mellan stolarna. Vi har därför genom åren skapat olika projekt och verksamheter för att motverka detta och där så varit möjligt försöka komma tillrätta med det vi uppfattar som tillkortakommanden inom sjukvården. Det är därför extra roligt att läsa i nomineringen till priset att patienten haft glädje av flera av projekten. Det första, autismprojektet, tillkom därför att vi fått påstötning från autismföreningen i Uppsala att många av barnen med autism hade svårt att få den ”vardagssjukvård” de behövde (t.ex astma eller en öroninflammation) på grund av att deras funktionshinder lade käppar i hjulet när sjukvården inte varit flexibel nog. Många barn med autism har t.ex. svårt att vänta i ett väntrum med andra människor eller kan ha svårt att uttrycka symtom på ett ”standardiserat” sätt på grund av att signaler från kroppen upplevs annorlunda. Med förståelse för individen och ganska enkla ”trick” gick det att komma långt för att hjälpa gruppen. Exempel på enkla förändringar kan vara att låta patienten komma sist på dagen när inga andra personer är där eller ta sjukhistorien på telefon med föräldrarna och när barnet kommer enbart titta i örat om det är det problemet är.
Andra projekt som kommit den här patienten till godo är motorikprojekten, överviktsprojektet och unga vuxna. Unga vuxna är ett av våra allra senaste projekt. Övergången från barnsjukvård till vuxensjukvård är väldigt abrupt, från den ena dagen till nästa förväntas man ta allt ansvar själv för att boka tider, söka vård och sköta alla sina kontakter, etc. De flesta ungdomar klarar övergången bra men en grupp patienter med antingen en mer komplex medicinsk problematik eller andra svårigheter riskerar att fara illa och behöver in lite mjukare utslussning till vuxenvården.
Vi är oerhört stolta över alla fantastiska medarbetare som gör verksamheten möjlig och vi är glada över att våra ägare genom åren, numera Prima vård, har sett att det har varit värt att satsa på kvalitet och långsiktighet för att kunna fortsätta utveckla vårt unika vårdkoncept.
Malin Friberg Verksamhetschef & Fredrik Cederblad Barnläkare och Grundare
Uppsala Barncentrum & Vårdcentral