Forum för Health Policy firar! Vi har nu publicerat 100 avsnitt av Hälso- och sjukvårdspodden och antalet lyssnare bara ökar. Vi vill tacka alla gäster som inspirerat och ökat kunskapen om hälsa, sjukvård och omsorg – patienter, läkare, sjuksköterskor, forskare, beslutsfattare, entreprenörer och många andra. Tack också till dig som lyssnar och hör av dig med tips på gäster! Läs veckans blogg där programledare Magnus Lejelöv ger en summering av hur gästerna svarat på hur hälso- och sjukvården ser ut 2040!

Trevlig läsning!

Som vanligt står skribenten själv för innehållet i inlägget. Kommentera gärna på vår hemsida eller i sociala medier.

100 avsnitt av Hälso- och sjukvårdspodden!

Intervju med Magnus Lejelöv – ambassadör och poddredaktör för Forum för Health Policy genomförd av Catharina Barkman.

I Hälso- och sjukvårdspodden har en imponerande skara av engagerade människor varit gäster. Vad sägs om Sara Riggare, Björn Zoega, Acko Ankarberg, Magnus Röjvall, Sineva Ribeiro, Markus Lingman, Anna Nergårdh, Rasmus Nerman, Sofia Palmquist, Mårten Blix, Sofia Ernestam, Max Gordon, Annmieke Ålenius, bara för att nämna några.

Magnus, hur känns det?

Lite surrealistiskt faktiskt. Att det som startade lite på uppstuds blev något så uppskattat att jag (oftast tillsammans med grymma Livia Holm) fått förmånen att göra hundra samtal. Måste vara det bästa sättet att lära sig mycket kring svensk hälso- och sjukvård och samtidigt ha trevligt. Tänker att det gäller både mig och lyssnarna.

En fråga du ställer till alla är hur hälso- och sjukvården kommer se ut år 2040. Vad handlar de flesta svaren om? 

Om man grupperar det i ett par kluster handlar det om följande åtta grupper. Nu har vi som sagt haft hundra svar på frågan och således missar jag en hel del men kan ändå ge en viktig bild.

  1. Vi har ingen aning, det enda vi vet är att vi kommer att ha fel.
  2. Digitalisering, prevention, nära vård och patientmedverkan kommer att ta större plats.
  3. Vi behöver använda data och AI och detta kommer att förändra vården radikalt.
  4. Människan är fortfarande viktig – antingen mer eller mindre på samma sätt som idag. alternativt helt annorlunda med stöd av AI.
  5. Framtidens patienter kommer att ställa högre krav och påverka vården radikalt.
  6. Precisionsmedicin, precisionshälsa och precisionsdiagnostik kommer att skapa en helt ny vård.
  7. Demografin kommer att ha en dramatisk effekt på vården och samhället
  8. Vi behöver ta hand om våra medarbetare på ett annat sätt anpassat efter samtiden och framtiden.

På vilket sätt har din bild av hälso- och sjukvården förändrats från alla samtal med olika experter?

För personlig del har jag breddat min förståelse både för vården och också för andras kunskap och tankar. Samt lite bättre känsla för vad som bara är ord och vad som kan leda till handling. Att sjukvården är komplex har jag väl förstått länge men förståelsen för vad vi behöver göra och hur svårt det är har ökat.

Lyft fram tre samtal som har berört dig mest. 

Det som berör mest är patienthistorierna – jag har haft förmånen att göra många spännande samtal men dialogerna med Tony och Helen Holm med Peter Carstedt och med Sara Riggare och Inger Ros är nog se som berör mest.

Vi ser fram emot fortsatta inspirerande och kunskapshöjande poddsamtal. Om du nu helt fritt fick välja en person i hela världen som du verkligen skulle vilja intervjua vem är det? 

Jag skulle intervjua min brorsa som jobbar som anestesiolog på Karolinska. Att få sitta en timme i lugn och ro och prata med en trebarnsfar är inget man får chansen till så ofta så jag skulle slå två flugor i en smäll och tror hårt på det samtalet!

  

Vi ser fram emot fortsatta avsnitt. Ta en promenad i helgen och lyssna på Forum för Health Policys hälso- och sjukvårdspodd. Tipsa oss gärna om personer som borde vara med i podden.

Här hittar du alla avsnitt >>>