Denna vecka spanar Anne Carlsson, styrelseledamot i Forum, på en framtiden som ligger närmre än vi tror.  

Anne Carlsson

Digitalisering och eHälsa innebär att redan om nio år, 2025, skulle vi kunna ha en sjukvård som vi idag bara kan drömma om. För att nå dit har vi en hel del arbete framför oss, som innehåller såväl hinder som möjligheter.

Det finns idag ett stort och växande gap mellan allmänhetens förväntningar på smidiga digitala tjänster och vårdsystemets intresse av leverans. På uppdrag av EU-kommissionen har CapGemini genomfört en undersökning som visar att svenska e-tjänster inte är lika väl utvecklade som i övriga nordiska länder. Samtidigt har SIFO, på uppdrag av Brighter, genomfört en undersökning som visar att 70% av svenskarna är villiga att dela sin personliga data med läkare. Utmaningarna är stora men inte oövervinnliga.

År 2025 kan jag ha ett chip inopererat i min överarm. Ett chip där all min data finns – journaler, recept, läkemedelsdosering – inklusive effekter och biverkningar, remisser etc. Chipet skickar också ut påminnelser till en app om när jag ska ta prover och när mina läkemedel ska intas och så vidare. Jag själv avgör vad jag vill ”tanka över” till andra och utifrån det medgivandet rapporteras informationen automatiskt till rätt instans.

Redan idag finns ett antal interaktiva mänskliga robotar som verkligen fungerar – Atlas, Asimo, Poppy, Romeo, Sophia med flera. Dr Watson är ett artificiellt beslutsstöd som ger smarta svar på svåra vårdrelaterade frågor. Dr Watson har redan ställt sin första diagnos.

Den sväljbara origamiroboten, MIT, används för att rensa upp små batterier som barn svalt och som inte kommit ut den naturliga vägen. MIT kan vecklas ihop till ett dragspel så litet att det får plats i en sväljbar kapsel av is. Roboten är gjord av gristarm för att den ska fungera i mänsklig materia. 2025 används sväljbara origamirobots som rutin i sjukvården.

Läkemedel kommer att vara självsökande och minska biverkningar. De flesta av mina kontakter med sjukvården sker virtuellt och när jag fysiskt måste besöka vården anmäler jag min ankomst till en mänsklig robot.

Digitalisering, Big Data och artificiell intelligens med självlärande system kommer till nytta för såväl mig som patient som för sjukvården, industrin och forskningen.

Framtiden är redan här och vill vi hänga med på tåget måste vi kraftsamla nu. Låt oss inte skrämmas och leta hinder, utan se möjligheterna och ta chansen att vara med och utveckla!

Anne Carlsson, styrelseledamot, Forum för Health Policy

Foto: Lena Dahlström