Hallå där Eva Krutmeijer som tillsammans med Henrik Berggren skrivit boken ”Svenska innovationer som förändrat världen”

Eva Krutmeijer, gratulerar till din och Henrik Berggrens bok ”Svenska Innovationer som förändrat världen”. Forum för Health Policy arbetar med att driva på utveckling och innovation i hälso- och sjukvård och omsorg och är därför nyfikan på er nya bok. Kan du ge tre exempel på svenska innovationer som förändrat världen? 

  • Respiratorn – den har räddat många liv, inte minst under pandemin. Utan respiratorn – ingen intensivvård. En fantastisk innovation.
  • Losec, magsårsmedicinen, väl känd, måste nämnas. Losec var ett bra exempel på nära samverkan mellan sjukvård, akademin och läkemedelsföretag. Losec har lett till att vi sluppit kirurgi, var det mest sålda läkemedlet under 90-taket och en stor svensk exportframgång.
  • Rullatorn, kanske mindre känd svensk uppfinning. En svensk kvinna som hade polio som ung och gick med käppar ritade en modell på en ”gåstol” som sen blev rullatorn. Var tredje 80+ i Sverige använder rullatorn. Vi är för övrigt det mest rullatortäta landet. Rullatorn är otroligt viktig, för äldre och funktionshindrade, och ger en rörelsefrihet.

Hur kommer boken att användas?
Syftet är att lyfta svensk innovationskraft och boken har redan delats ut till EU-kommissionärerna när dom besökte Kiruna

Du hittar boken här:  https://www.maxstrom.se/bocker/292247/svenska-innovationer-som-forandrat-varlden/

Henrik Berggren och Eva Krutmeijer Foto: Bokförlaget Max Ström