Ta del av ny rapport:

Hospital at Home – Sjukhus hemma

– En analys av olika vårdformer i patientens hem

Sammanfattning:

Hospital at Home (HaH), eller sjukhus hemma, är en relativt ny vårdform som förenklat innebär sjukhusvård i hemmet för patienter med akuta eller subakuta tillstånd som annars skulle kräva sjukhusinläggning. Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) somfunnits länge har i stället ofta palliativ inriktning.

Forskningen talar för att HaH är en patientsäker och resurseffektiv vårdform som både patienter och personal uppskattar. I Sverige är emellertid vårdformen i sin linda, trots att det finns goda skäl för en uppskalning. HaH utgör dessutom en viktig del av Nära vård-omställningen.

Forum för Health Policy är en oberoende tankesmedja som driver på innovation och utveckling i hälso- och sjukvård och omsorg. HaH innebär en intressant utveckling och har stor potential, särskilt med tanke på dagens brist på slutenvårdsplatser på sjukhus.

Vad är HaH? Hur ser utvecklingen ut i Sverige och internationellt? Vilka är möjligheterna och hindren? Den här rapporten är unik i sin omfattande kartläggning och genomgång av kunskapsunderlag och forskning. Vi ser den som ett viktigt inspel för att höja kunskapen om HaH och bidra till diskussion och utveckling.

Rapporten är skriven av Philip Smith, läkare, forskare, anställd på Medoma, med stor kunskap och engagemang för HaH. Författaren svarar själv för analys och slutsatser.

Läs rapporten här: Rapport_Sjukhus hemma 2024_webb

Läs artikel i Läkartidningen här >>>

Philip Smith presentation av rapporten i Almedalen 26 juni 2024

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Policyrekommendationer:

  • Förtydligande och möjliggörande lagstiftning
  • Tydliga riktlinjer och konkreta mål från myndighetshåll
  • Innovationsfrämjande styrning av sjukhusen
  • Riktade statsbidrag för HaH
  • Systemkrav på integration

 

Moderator:
Catharina Barkman, Forum för Health Policy

Panel från vänster:
Anna Liljegren, chefsjuksköterska Medoma
Jonas Lindberg (V), regionråd Region Stockholm
Anna Mannfalk (M), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd
Lars-Ingvar Johansson, Vice ordförande och ledamot regeringens patientråd, Nätverket mot cancer
Boel Mörck, digitaliseringsdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Philip Smith, läkare, forskare (KI), Medoma