Hallå där, Magnus Lejelöv, Forum för Health Policys ambassadör och redaktör för Hälso- och sjukvårdspodden!
Vi bad Magnus summera 123 podd-avsnitt och blicka framåt mot 2040. 9 januari är podden tillbaka med nya avsnitt.
Som vanligt står skribenten själv för innehållet i inlägget. Kommentera gärna på vår hemsida eller i sociala medier.
Hur många hälso- och sjukvårdsexperter har du intervjuat?
125 personer – är ju härligt många när man tänker på det i den formen! De första drygt 60 poddarna gjorde jag med grymma Livia Holm och de övriga har jag gjort själv
En återkommande fråga i podden är ”Hur tror du att sjukvården ser ut 2040?”. Hur kan framtidsscenarierna se ut, kan du ge några axplock?
Det finns ju några stora trender – dvs i princip alla lyfter att digitaliseringen kommer att påverka, att vi kommer att bli äldre, att behandlingar i olika former blir mer precisa och att patienterna kommer att vara mer pålästa. I episod 97 använde Richard Forsman Chat-GPT för att svara på samma fråga och däri ligger rätt myckwr svaret i vad folk tycker och tänker!
Du har intervjuat flera patienter. Vad lyfter de fram som viktigt för dem?
De största skillnaderna mellan patienter och “övriga” handlar om att patienterna har än mer fokus på tillgänglighet och att bli sedda samt att patienterna är mer positiva till framtidens vård
I alla intervjuer med personer i ledande ställning, t.ex. sjukhuschefer, generaldirektörer, har det framkommit något som förvånade dig?
Nja – inte så mycket som är nytt men mycket matnyttigt kommer från dessa personer. Det största är nog vikten av samtalet – dvs hur många stenar man kan vända på gemensamt om man sitter en timme och lyssnar på varandra, många av de ledande är också de som ställer mest motfrågor och använder det jag har lärt mig under mina år som en del i samtalet.
Många samtal handlar digitalisering och hälsodata. Efter mer än hundra samtal, ge oss några reflektioner.
Det stora är väl att alla tycker att det går för långsamt. Samtidigt menar många att det måste gå lite långsamt för att vi inte skall göra något som inte blir säkert. Samt att alla inser att vi är lite för räddhågsna. För min del är den stora reflektionen att vi ser så olika på digitalisering och hälsodata – definitionerna varierar liksom tron på data och digitalisering.
Det måste vara otroligt lärorikt att prata med så många experter. Vad har du själv lärt dig från alla samtal?
Jag lär mig en massa varje gång oavsett vem jag pratar med – mycket kommer i historien där man får lära sig från misstag och lyckade saker från förr men sedan är det ju roligt att spåna om framtiden där vi ju tillsammans kastar oss ut på djupt vatten!
Vilket var det roligaste samtalet och du får inte svara att alla är lika roliga, haha?
Denna fråga är verkligen omöjlig – har gjort så många samtal som gett mig mycket men det roligaste var nog när jag bjöd in två vänner som jobbar med helt andra ämnen och diskuterade sjukvården med utifrånperspektivet. Episod 105…
Slutligen, hur tror du att svensk sjukvård ser ut 2040?
Tack för den… Där får man tillbaka för att sätta alla på pottan i podden… Jag tror att sjukvården kommer att vara sig relativt lik (det är stora organisationer som skall förändras och det är inte så lång tid dit). Jag tror att det kommer att genomföras mycket mer i hemmet – oavsett vårdnivå. Jag är övertygad om att sjukvården är mer digitaliserad. Jag tror att vi kommer att sitta med problem kring kompetensförsörjningen m.m. Jag hoppas verkligen att vi kommer att inkludera många fler aktörer i vården och bli väldigt mycket mer preventiva. Jag skulle skämmas om vi inte drivs mer av data på både systemnivå och individnivå.
Tack Magnus Lejelöv!
Den 9 januari är podden tillbaka med nya kunskapshöjande samtal.