Nu är det sommar och vi tänkte passa på att dela med oss av några tips på inspirerande och kunskapsstärkande sommarläsning och lyssning. I vårterminens sista blogg har vi samlat några favoritbloggar och poddar. Vi önskar alla en härlig sommar!

Soliga hälsningar
Peter Graf, ordförande och Catharina Barkman, projektledare

fall du inte har läst vår blogg eller lyssnat på Hälso- och sjukvårdspodden tidigare så börja med att kolla in Catharina och Peters rekommendationer och kommentarer nedan:

Bloggar:

Patientprisvinnarens resa genom vården

Kommentar: Forum för Health Policys första Patientpris delades ut till Jessica Dahlin, patient som nominerade gynekologiska onkologimottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad. Det är bedrövligt hur Jessica har bollats runt i vården. Man blir också tacksam och överväldigad när Jessica till slut hamnar rätt och beskriver en fantastisk personcentrerad vård, tillgänglig dygnet runt, professionellt och vänligt bemötande. Läs vad Jessica berättar.

Investering i prevention är en vinst

Kommentar: Prevention lönar sig i längden. Vi har stort fokus på sjukvård och för lite fokus på hälsa. Vilka goda exempel finns på lyckosam lönsam prevention? Kristina Ström Olsson gör en intressant omvärldsspaning, både nationellt och internationellt. Rekommenderas!

Betalning för resultat stärker prevention

Kommentar: Innovation behövs även när det gäller finansiering av vården med större fokus på resultat. Så kallade utfallskontrakt är ett intressant verktyg som nu prövas för ett stort diabetesprojekt i Region Stockholm. Hugo Mörse beskriver modellen. Fundera om sociala utfallskontrakt borde användas mer!

Tidig upptäckt på liv och död

Kommentar: Diagnos i tid och vård i tid sparar lidande och död. Hur kan vi underlätta enklare och snabbare diagnoser. Digitala stödsystem? Lära av andra? Ordförande i Nätverket mot Cancer, Margareta Haag lyfter fram ett spännande exempel från diagnostik i primärvården i England.

Sverige rankas högs på olika innovationsindex – betyder det att vi gör rätt?

Kommentar: Partnerskap ger snabbare diagnos för patienter med sällsynta sjukdomar. Involvera patienten och professionen i framtidens vårdlösningar. Nationell systemanvändning av innovativa lösningar avgörande. Svenska digitala innovativa lösningar nästa exportsuccé? Carl-Johan Glans, Takeda, ger en intressant reflektion av hur innovationsförutsättningar kan stärkas.

Rekommenderar också samlingen av tidigare bloggar i rapporten ”En guldgruva av kunskap – tänk- och läsvärt så in i Norden”.

Poddar:

Ta chansen att lyssna på några avsnitt från Hälso- och sjukvårdspodden som lanserades förra året. I hängmattan, på promenaden eller på joggingturen. Så många intressanta samtal om sjukvård och hälsa. Bara det att alla gäster i podden får svara på frågan om vilket sjukvårdssystem som är bäst i världen är värt att lyssna på. Avslöjar inga svar!

Några tips:

Göran Stiernstedt har varit superutredare länge, har ett stort kontaktnät, med lång bakgrund i vården och sitter nu i olika styrelser. Det är intressant att lyssna på Görans tankar kring svenska systemet.

Ann Carlsson, VD på Apoteket AB, blir ny VD för Systembolaget vid årsskiftet har lång bakgrund som VD i privata näringslivet. Ann törs sticka ut och reflekterar med nya ögon (utifrån) över sjukvårdssystemet.

Nasim Farrokhnia, läkare, ordförande i Forum för Health Policys forskarnätverk, flytt från krig, arbetat både i offentlig verksamhet och privat och har en djup kunskap kring digitalisering och AI.

Lisbeth Löpare Johansson, sjuksköterska, tidigare utvecklingsdirektör i Norrbotten och nu på SKR och leder arbetet med Nära Vård omställningen. Ett trevligt samtal om vad Nära Vård egentligen är.

Boubou Hallberg, läkare, arbetat på Karolinska, i Förenade Arabemiraten och nu sjukhusdirektör i Västra Götaland. Kloka och eftertänksam kring utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård.

Alla poddar finns här >>>

Har ni några tips på personer vi borde bjuda in till både bloggskrivande och poddar, hör av er!

Trevlig och avkopplande sommar! Var rädda om er.

Peter Graf och Catharina Barkman
Forum för Health Policy