Helena Wallmark Gabrielsson är fysioterapeut och skriver i veckans blogg att”den säkraste vägen att ha chans att slåss om guld eller för ett långt friskt liv i rörelse är att aldrig bli skadad”. Hon beskriver att med fokus på preventivt arbete så kan vi få bättre hälsa och minskade kostnader för samhället. Det krävs dock åtgärder – kanske kan flourtanten inspirera? 

Trevlig läsning!

Som vanligt står skribenten själv för innehållet i inlägget. Kommentera gärna på vår hemsida eller i sociala medier.

Träning – ’som att borsta tänderna’

Helena Wallmark Gabrielsson

Sarah Sjöströms silver på 50m frisim i Tokyo Olympiaden beskrevs av henne själv som ” en av de största prestationerna som hon har gjort under sin simkarriär”. Mindre än sex månader efter armbågsoperationen är Sarah Sjöström OS-medaljör igen. Den armbågsfraktur som hon råkade ut för efter en halkolycka påverkade uppenbarligen inte hennes frisimsteknik lika mycket som hennes fjärilsimsteknik. Men ”det har inte varit en lätt resa tillbaka” enligt henne själv. Därför kändes denna medalj som ett guld oavsett den verkliga valören.

Bättre att undvika skada
Vi sjukgymnaster, eller fysioterapeuter som det numera heter, med idrottsskador som specialitet, möter allt från elitidrottare till vanliga motionärer som vill komma tillbaka till ett liv i rörelse. En oskriven regel i vårt arbete är att ”den säkraste vägen att ha chans att slåss om guld eller för ett långt friskt liv i rörelse är att aldrig bli skadad”. En första skada leder ofta till ytterligare en.

Men att bryta en sådan negativ spiral är svårt. Det kräver tid och ett intensivt rehabiliteringsarbete. Tid är ofta något som en elitidrottare har ont om. En tävlingssäsong, ett världsmästerskap eller ett OS väntar inte, utan kräver att man är på topp just i det rätta ögonblicket.

För motionären är det ofta tiden det tar att utföra ett intensivt rehabiliteringsarbete som tycks saknas. Arbete, studier, familj och livet i sig kommer emellan.

Den efterkloka slutledningen för såväl en motionär som för en elitidrottare blir att – ’det vore bättre om jag aldrig blivit skadad’.

Tandhygienisten
Idag är det en självklarhet i Sverige att friska tänder kräver daglig skötsel. Vi träffar sällan tandläkaren, men allt oftare en tandhygienist. Det har tagit en generation av folkbildning och fluortanter för oss att kunna le och slippa borren. Lika självklart som det är att preventivt sköta våra tänder är det att träna kroppen för att minska skaderisken. Det är det enklaste knepet för att slippa den första skadan. Motsvarigheten till tandborstning heter styrketräning och ’fluortanten’ eller tandhygienisten är fysioterapeuten.

Skador och ohälsa kostar
De flesta idrottsskador kan undvikas med rätt träning. Även en del av vår psykiska ohälsa kan till viss del förebyggas med hjälp av en kropp som får röra på sig. En frisk person har många önskningar. Medan en sjuk person har bara en – att bli frisk. Det är inte bara elitidrottare med de stora pengar som investerats som drabbas, även privatpersoner får försämrad livskvalitet, sjukdomar och förkortad livslängd som konsekvens av skador och ohälsa. Vilket för både individ och samhälle blir omfattande kostnader för sjukvård och rehabilitering utan även förlorad produktion. Därför borde det vara en självklarhet för varje individ att varje dag att göra något fysiskt, innan det är för sent. Besparingar för samhället, dvs alla vi människor som bor i Sverige, med bättre hälsa, inklusive färre idrottsskador och mindre övervikt, gör att skattepengar kan användas till annat. Kanske så mycket som tiotals miljarder per år.

Preventivt arbete
Från ett idrottsvetenskapligt perspektiv är det relativt förutsägbart vilka skador vi riskerar att få. Dels utifrån den sport vi utövar (såsom att en fjärdedel av alla skador inom fotboll är knäskador), dels utifrån den fysiska förmåga som vi tränat upp. Fysisk förmåga är en färskvara. Lite som att borsta tänderna. Det räcker inte med att vi gjorde det i förra veckan, eller ens igår. Vår fysiska förmåga bryts obönhörligen ner med tiden. Liksom en blomma vissnar utan vatten förtvinar våra muskler utan sunda fysiska utmaningar och påfrestningar- hur vältränade vi än har varit. Bättre att träna lite varje dag än att helt plötsligt ösa på med ett maraton eller en padelmatch.

Vikten
Vikten har även betydelse. Något som vi gärna undviker att tala om. Övervikt är ofta en bidragande orsak till diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar – några av våra vanligaste åkommor. Vikten betyder mycket för hur du skall kunna bibehålla din hälsa och öka din prestationsförmåga. Till att börja med inverkar vikten på den smärta du känner av en skada. Redan en minskning av vikten med tio procent kan halvera den upplevda smärtan. Varje kilo på kroppen innebär en kraft multiplicerad med sju på dina knän när du hoppar och springer. Då är det inte konstigt om ett otränat knä får problem vid övervikt.

Träna smart
Eftersom fotbollsspelare ofta får knäskador lönar det sig för dem att träna upp muskulaturen kring knät. Padelspelare skadar ofta hälsenan och det heter tennisarmbåge av en anledning. Det mesta går att undvika. Väl fungerande preventiv träning förbättrar hälsan och sparar tid och pengar för både samhället och individen. Men träning är också roligt. Liksom vi njuter av friska tänder så gläds vi åt en kropp som låter oss leva utan hinder och sjukdomar. Det är värt en ansträngning för glädjen att få vara frisk. Om inte för en guldmedalj i OS, så alla fall en guldkantad tillvaro med en frisk kropp.


Helena Wallmark Gabrielsson, MSc inom idrottsmedicin och fysioterapeut med inriktning på fysisk träning. Helena driver bloggen ’Arga Fysion’