Nu är det snart midsommar och vi tänkte passa på att dela med oss av några tips på inspirerande och kunskapsstärkande sommarläsning! I vårterminens sista blogg har Catharina Barkman därför samlat några av sina tidigare favoritbloggar, utan inbördes ordning. Ifall du inte har läst vår blogg tidigare och undrar var du ska börja, rekommenderar Catharina följande sju texter.

Som vanligt står skribenten själv för innehållet i inlägget. Kommentera gärna på vår hemsida eller i sociala medier.

Bakom patienten finns en person” av Cajsa Helin Hollstrand
Catharinas kommentar: Hur är det att vara ung och ha en kronisk sjukdom, och vilken syn har unga patienter på vården? Vi vet alldeles för lite om det. Därför är Cajsas blogg så viktig!

Är det på riktigt?” av Morten Kildal
Catharinas kommentar: Värdebaserad vård har nästan blivit ett skällsord, vilket är synd när det finns så många bra aspekter. Därför är det spännande att läsa Mortens beskrivning av hur man på Akademiska sjukhuset arbetar mer konkret med värdebaserad vård.

Omotiverade skillnader i svensk förlossningsvård” av Johan Mesterton
Catharinas kommentar: Skillnader och variationer mellan olika regioners resultat är ett sätt att lära och utveckla vården. Johans mycket konkreta blogg om förlossningsvården som visar på en förbättringspotential är ett bra exempel.

NASA inspirerar framtidens hälso- och sjukvård” av Carolina Wallenius
Catharinas kommentar: Det är alltid spännande när branscher lär av varandra. Carolina skriver om hur sjukvården hämtat inspiration från NASA.

Community driven healthcare builds trust and reduces costs” av Doug Eby
Catharinas kommentar: Vi blir alltid lite stolta när Forum lyckas få internationella kändisar att skriva för Forum. Doug Eby, läkare i Alaska, skriver en intressant blogg om hur en väl fungerande primärvård leder till konkreta förbättringar.

Dags att börja snacka om digital vårdhygien” av Björn Hansell
Catharinas kommentar: Digitala verktyg handlar bland annat om att underlätta för personalen i vården inte att göra tillvaron mer tungrodd. Björn skriver hur en digital vårdmiljö borde fungera, digital vårdhygien.

Gränsöverskridande jobbrotation en lösning för kompetensförsörjning” av Barbro Westerholm (L), Göran Henriks, Anna Trinks och Anna Larsson
Catharinas kommentar: Kompetensförsörjningen är en av våra stora utmaningar. Här är ett intressant, konkret lösningsförslag.

 

Nu går vår gästblogg på sommarlov och är tillbaka till hösten. Om du vill ha ännu mer läsning tycker jag att du ska kolla in vår bloggbok! Och hör av dig om du har en idé som du vill blogga om.

Trevlig läsning och glad midsommar!

 

Catharina Barkman är Project Director på Forum för Health Policy och tidigare bland annat Innovationsdirektör inom Stockholms läns landsting.