Ägna jul- och nyårsledigheten till spännande lyssning och läsning – i veckans blogg har Catharina Barkman, kanslichef Forum för Health Policy, listat några av hennes favoritbloggar och -poddar. ”Det är svårt att välja ut ett fåtal när det finns så många intressanta poddar och bloggar men här är ett axplock, håll till godo!”Trevlig läsning!
Som vanligt står skribenten själv för innehållet i inlägget. Kommentera gärna på vår hemsida eller i sociala medier.
Tips på poddar och bloggar!
PODDAR
EP 78 – Apoteket ABs VD Rasmus Nerman rör sig sömnlöst mellan farmacin, omsorgen och hälso- och sjukvården. Med en bakgrund från bl.a. Humana och ett brinnande intresse för hälso- och sjukvården diskuteras farmaci, apotekens och sjukvårdens roll.
EP 74 Sofia Ernestam, med en bakgrund i reumatologin, har en nyckelposition vad gäller innovationsupptag, samverkan mellan professioner och arbetet med kroniska sjukdomar. Samtalet handlar om allt från kvalitetsregister till patientmakt via bankvärlden som ledarskap.
EP 63 – Eva Domanders sjuksköterska med lång erfarenhet från vårdbemanning, VD i Klara kompetens samtalar om samarbete, att släppa prestigen och att tro gott om varandra för att skapa den bästa hälso- och sjukvården i Sverige.
EP 60 – Forum för Health Policys patientprisvinnarna 2021, Astma/Kol-teamet på Capio Orust. Johan, Robert och Eva diskuterar Nära Vård, digitalisering, patientperspektiv och varför just dom har vunnit patientprisvinnare.
EP 53 – Ulf Österstad, verksamhetschef för Region Jönköpings digitala enhet Bra liv nära – som den digitala primärvårdens kanske främsta företrädare i ett roligt samtal om bankvärlden, bilvärlden, idrottsrörelsen och skogsindustrin men hela tiden med en logisk koppling till hälso- och sjukvården.
BLOGGAR
Hur kan vi möta kvalitetsutmaningar inom den sociala omsorgen? Hans Dahlgren, Kvalitets, utvecklings och kommunikationsdirektör Humana skriver om vad en gemensam standard för vad god kvalitet i omsorgen är och att tydliga utfallsmått kopplade till prestation och resultat är vägen framåt.
Vad kan en enskild cancerresa berätta om hälso- och sjukvården som system? Helena Conning, spetspatient och kommunikationsstrateg på Forum för Health Policy, ger ett värdefullt perspektiv på hur aktiva patienter kan förbättra för de som kommer efter.
Hallands sjukhuschef, Carolina Samuelsson lyfter bland annat att patienterna är en outnyttjad resurs, vårdens förmåga undermineras av opinionskänslig och otydlig styrning på för många nivåer och att lagstiftningen behöver moderniseras.
Gunnar Nemeth, ny ordförande för Stockholms Sjukhem, med lång erfarenhet från både svensk och internationell sjukvård, professor i ortopedisk kirurgi, fd chef Karolinskas ortopediverksamhet, vd St. Göran, vd Capio mm funderar bl.a. på den Nära Vården. ”Organspecialisterna kan mycket väl ha ansvar i första linjen. Samtidigt är det viktigt att inte späda ut uppdragen för läkarna. Exempelvis behöver en specialist i allmänmedicin på en vårdcentral inte genomföra hälsosamtal. Det kan utföras av andra grupper, råd och behandling för rehabilitering också”
Digital vård mot psykisk ohälsa kan göra det möjligt för fler att få stöd till en lägre kostnad men är det möjligt att skala upp tjänsterna med bibehållen kvalitet? – Den frågan ställer sig Mårten Blix, fil dr i nationalekonomi vid Ratio och Amanda Dahlstrand, PhD i nationalekonomi och postdoc på Microsoft Research.